Ky është keku që mamat tona e kanë gatuar kur ne kemi qenë të vogla.
Keku me kos e vezë, ka qënë ëmbëlsira më e zakonshme dhe më e shpeshtë e asaj kohë.
Ky kek, të risjell atë shije dhe meqë jemi në dimër dhe në stinë festash i bëjmë një tolerim dhe shërbetit.
Përbërësit
- 5 vezë fshati
- 100 gr gjalp
- 150 gr sheqer
- 200 ml kos
- 300 gr miell
- 1 lugë kafe e prerë me sodë buke
- Lëkura e 2-3 portokalleve
Për sherbetin
- 600 ml ujë
- 800 gr sheqer
Përgatitja
Rrahim vezët me sheqerin derisa të krijohet një masë kremoze.
Shtojmë gjalpin e shkrirë, gjithnjë duke e përzjerë me telin e kuzhinës.
Shtojmë kosin, miellin, sodën dhe lëkurat e portokallit.
Shtrojmë masën në një tavë të lyer me gjalp.
E pjekim në 180 gradë pëe 45 minuta, në mes të furrës, derisa keku të kullojë.
E testojmë me një majë thike e cila duhet të dalë e pastër.
Meqë nuk i pëlqejmë ëmbëlsirat me shumë shërbet si familje, pregatisim shërbet aq sa duhet, jo të kullojë tepri kur ta hamë.
Vendosim ujin në tenxhere bashkë me sheqerin dhe e lëmë sherbetin të ziejë 15 minuta nga pika e vlimit.
Siç dihet kur përgatisim ëmbëlsira me sherbet ose keku ose shërbeti duhet të jetë i ftohur.
Unë kisha kekun e ftohtë dhe i hodha shërbetin e ngrohtë, jo të nxehtë. Ju bëftë mirë.